Spor Akademilerine Hazırlık Kursu (BESYO)

Spor Akademilerine Hazırlık Kursu (BESYO)

Spor Akademilerine Hazırlık Kursu (BESYO)

BESYO Nedir?

Besyo; kelime anlamı olarak Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu demektir. Yüksekokulun adı tüm bölümlerin 4 yıllık olmasından dolayı  Spor Bilimleri Fakültesi olarak değişmiştir. Spor Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bölümleri arasında hiç bir fark yoktur.

Besyo’lar 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversite bölümlerinden biridir.


BESYO’nun Amacı Nedir?

  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni yetiştirmek.
  • Antrenör yetiştirmek.
  • Spor Yöneticisi yetiştirmek.
  • Spor Bilimcisi yetiştirmek.
  • Kondisyoner yetiştirmek.


Bölümler Hakkında

1. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Bölümün temel amacı, ilk ve orta öğretim düzeyinde, çağdaş ve nitelikli beden eğitim öğretmenleri yetiştirmektir.

Bölümün temel hedefi ise az sayıda öğrenci alarak, bu öğrencilerin her yönden gelişimlerini sağlamaktır. 

Bölüm dersleri, alanlarında kendilerini yetiştirmiş nitelikli öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Öğretmenlik bölümü eğitim bilimleri dersleri, alan bilgisi ve genel kültür derslerinden oluşan programı, zorunlu ve seçmeli olarak iki bölümden oluşmaktadır. Öğrencilere zorunlu derslerle eğitimleri verilirken, seçmeli derslerle de ( basketbol, spor psikolojisi, tenis, kayak, badminton, jimnastik, dağcılık, yüzme vb.) ilgi duydukları alanlara yönlendirilerek gelişmeleri sağlanmaktadır.

2. Antrenörlük

Antrenörlük Eğitimi Bölümünde; her geçen gün sayısı ve türü artış gösteren spor dalları hakkında eksikliği hissedilmekte olan antrenörlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir. Antrenörlük eğitimi bölümünde;

  • İleri Seviye Antrenör,
  • Temel Çalıştırıcı,
  • Kondisyoner,
  • Ve her çeşit spor dalından bireyler Antrenör olarak,

yetiştirilmektedir. Bunlara ek olarak birbirinden farklı spor dallarında uzman bireylerin eğitimi amaçlanır. Bu bölümün esas hedefi, bilimsel verilere dayanan antrenmanların ve sportif aktivitelerin geniş kitlelerce benimsenmesini sağlamak ve bu vesileyle üst düzeyde sporcu yetiştirilmesini sağlamaktır.

Antrenman bilgisi, spor fizyolojisi, spor biyomekaniği, sporcu beslenmesi, sporda yetenek seçimi, anatomi ve kinesyololoji, sporda beceri öğrenimi, spor psikolojisi, spor sosyolojisi gibi teorik dersler ve farklı bireysel ve takım sporları gibi uygulamalı dersler bulunmaktadır.

3. Spor Yöneticiliği

Spor Yöneticiliği bölümü, ülkemizde sporun yönetiminde söz sahibi olacak yöneticilerin, yetiştirilmesini sağlamaktadır. Böylece fitness salonları gibi özel küçük işletmelerden, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ya da büyük spor kulüplerinin çeşitli kademelerinin yönetimi gibi geniş bir yelpazede görev yapma imkânı oluşmaktadır.

Dört yıllık eğitim sürecinde; Spor Hukuku, Spor Pazarlaması, Spor Sosyolojisi, Spor Yönetimi gibi spor alanına özgü daha özel konular yer almaktadır.

4. Rekreasyon

Rekreasyon kelime anlamı olarak “Zamanı spor yoluyla değerlendirme ” anlamı taşımaktadır.

Rekreasyon, insanların yaşamlarında yapması zorunlu olan (örneğin yemek, uyumak, çalışmak vb.) durumlar dışında kalan serbest zamanda uygulanan aktivitelerdir. Toplumların kültürel ve ahlaki gelişimi büyük oranda serbest zaman kullanımı şekline bağlıdır.

Rekreasyon serbest zamanda yapılır. Rekreasyonla kişi gönüllü olarak ve tamamen kendi arzusu ile katıldığı etkinliklerde bulunur. Rekreasyon faaliyeti kişisel ve toplumsal fayda sağlar.

Rekreasyon bölümü eğitim programının genel amacı; öğrencileri rekreasyon programlarını uygulayabilecek biçimde genel kültür, alan bilgisi, yöneticilik ve eğiticilik açısından toplumun, alanın ve bireyin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte yetiştirmektedir.

5. Egzersiz ve Spor Bilimleri

Bireylerin farklılıklarını dikkate alarak egzersiz programları hazırlayabilen, sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen,  etik kurallar çerçevesinde her yaştaki bireyin sağlığını ve güvenliğini korumayı ilke edinmiş, sorgulayan ve bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen nitelikli egzersiz ve spor uzmanları yetiştirmektir. 

6. Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri

Bireylerin özel gereksinimlerini dikkate alarak egzersiz programları hazırlayabilen, motor beceri, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, etik kurallar çerçevesinde her yaştaki ve engel grubundaki bireylerin yaşam becerilerini kolaylaştırmayı ilke edinmiş ve kendini sürekli geliştirmeyi hedefleyen nitelikli egzersiz ve spor uzmanları yetiştirmektir. 

7. Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Bu bölüm engelli öğrencilere ve bireylere spor yaptırmak, egzersiz yaptırmak amacıyla kurulmuştur. Genel olarak engellilere yönelik derslerin verildiği bölümde aynı zamanda anatomi, fizyoloji gibi özel dersler de verilmektedir.


İstihdam  Alanları

1. Devlet Kurumları

  • KPSS’ yi kazanarak devlet okullarında BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ olarak çalışabilirsiniz.
  • GSİM’ de ANTRENÖR olarak görev yapabilirsiniz. 2 yılda bir ataması yapılır.
  • Belediyeler bünyesinde ANTRENÖR olarak çalışabilirsiniz. Örnek: SPOR İSTANBUL
  • Üniversitelerde Yüksek Lisans yaparak AKADEMİSYEN olarak kalabilirsiniz.

2. Özel Sektör

  • KPSS şartı olmadan özel okullarda  Beden Eğitimi Öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.
  • Turizm Sektöründe eğlence ve spor aktiviteleri yaptırarak paranızı kazanabilirsiniz.
  • Fitness Antrenörlüğü şuan spor pastasından çok büyük bir paya sahip ve maddi getirisi son derece iyi bir sektördür.
  • Özel Kuruluşlar ( Besyo Hazırlık Kursları - Yaz  - Kış Spor Okulları )
  • Herhangi bir spor branşında Hakemlik yapabilirsiniz.
  • Kulüpler de Antrenörlük - Yrd.Antrenörlük - Masör - Kondisyonerlik - İstatistikçi gibi görevlerde bulunabilirsiniz.
  • Özel Dersler verebilirsiniz ( FİTNESS – YÜZME – TENİS )

 İNANIYORUZ Kİ; BESYODAN KENDİNİ GELİŞTİREREK MEZUN OLAN HİÇ KİMSE AÇ KALMAZ..!